Fotogaléria Fotogaléria > > 2014-2015 > 92_Svidnik 

Ikonopisecká dielňa a vojenské múzeum
9. októbra 2014 ráno sme sa všetci prihlásení žiaci na exkurziu stretli pred školou, kde na nás čakali učitelia. Cestovali sme krátko, keďže Svidník sa od Havaja nachádza len takmer 30 km.
Vo Svidníku sme sa rozdelili do dvoch skupín – mladší žiaci zo 6. a 7. ročníka a starší žiaci z 8. a 9. ročníka. Moja skupina mala prvú zástavku v Galérii Dezidera Millýho, kde na nás už čakala pani lektorka. Milo nás privítala a pustila nám dva krátke dokumenty o tom ako sa kedysi robili obrazy. Prešli sme sa galériou a zastavili sme sa v miestnostiach pri ikonách zo 17. a 18. storočia, o ktorých nám niečo zaujímavé povedala. V poslednej miestnosti na nás čakal ikonopisec a to pravoslávny kňaz o. Pajkoš. Ten pre každého nachystal farebne vytlačenú predlohu Panny Márie, ktorú sme prekreslili na lipové drevo a farbami sme ju písali. Niektorým mojim spolužiakom sa podarili naozaj veľmi pekné práce. Mali sme tiež naozajstnú skúsenosť s televíznym natáčaním pre TV Markíza. Naša tvorivá dielňa zaujala aj novinárov z Podduklianských novín. Priznám sa, mali sme skoro všetci pred novinármi trému, ale tá po čase opadla. Boli milí a povzbudzovali nás.
Z galérie naša cesta viedla rovno do Vojenského múzea. Tu na nás čakal istý pán, ktorý nás zobral do expozície múzea a pútavo nám rozprával o 1. a 2. svetovej vojne práve na Dukle a v jej širšom okolí. Pozreli sme si aj čiernobiely historický film. Naše ďalšie kroky viedli k pamätníku. Takto sme si pripomenuli 70. výročie Karpatsko dukelskej operácie. Prešli sme sa aj prírodným vojenským skanzenom, pozreli tanky, lietadlá, zbrane.
Po krátkom rozchode v meste sme sa stretli pri autobuse a presunuli sme sa do Potokov. Pri drevenej cerkvi na nás čakal pán, ktorý nám tento chrám otvoril a pustil zvukovú nahrávku. Bolo zaujímavé počúvať výklad doplnený o cirkevnú hudbu. Dozvedeli sme sa, že táto národná kultúrna pamiatka je jediná v okrese Stropkov. Kostol z vonku bol veľmi pekný, bol zrekonštruovaný len nedávno. Veľmi pekný bol aj drevený ikonostas, ktorý bol tiež nedávno zreštaurovaný. Tento kostol je zasvätený sv. Paraskieve, o ktorej sme niečo počuli vo výklade o ikonách v galérii. Sv. Paraskieva bola svätica, pomáhala chudobným. Veľa ľudí ju obdivovalo, že ako to všetko zvláda. Rozprávala o Kristovi a práve preto sa mnohí neveriaci pridali na stranu veriacich. Neveriacim sa to nepáčilo a tak ju uväznili a mučili, aby odvolala Krista. Napokon ju umučili až k smrti.
Táto exkurzia sa uskutočnila vďaka vyučujúcim výtvarnej výchovy a výchovy umením. Pre mňa bola zaujímavá, lebo som spoznal blízke okolie a veci, ktoré ma zaujímajú.
Miroslav Iľko, 8. ročník, ZŠ s MŠ Havaj
Videoarchiv Markíza: Písané ikony
      www...